T1: Tukea oppilaan innostusta ja kiinnostusta matematiikkaa kohtaan sekä myönteisen minäkuvan ja itseluottamuksen kehittymistä
S3. Kehitetään oppilaiden taitoa hahmottaa kolmiulotteista ympäristöä ja havaita siinä tason geometriaa. Harjoitellaan suunta- ja sijaintikäsitteiden käyttöä. Tutkitaan yhdessä kappaleita ja tasokuvioita. Tunnistamisen lisäksi rakennetaan ja piirretään. Ohjataan oppilaita löytämään ja nimeämään ominaisuuksia, joiden mukaan kappaleita ja tasokuviota myös luokitellaan. Harjoitellaan mittaamista ja ohjataan oppilaita oivaltamaan mittaamisen periaate. Käsitellään suureita pituus, massa, tilavuus ja aika sekä harjoitellaan niihin liittyvien mittayksiköiden käyttöä. Keskeisiä mittayksiköitä ovat metri ja senttimetri, kilogramma ja gramma sekä litra ja desilitra. Harjoitellaan kellonaikoja ja ajanyksiköitä.
S4. Pohjustetaan oppilaiden taitoja kerätä ja tallentaa tietoja kiinnostavista aihepiireistä. Laaditaan ja tulkitaan yksinkertaisia taulukoita ja pylväsdiagrammeja.
Alkuopetuksen aikana korostetaan yhteisen toiminnan, leikin ja pelillisyyden merkitystä oppimisessa. Opetuksessa pyritään siihen, että opetettava sisältö opitaan kokemukseen perustuvilla harjoitteilla ennen oppikirjatyöskentelyyn siirtymistä (1lk)
Tavoitteena vuosiluokilla 1-2
Oppilas
osaa kirjautua laitteelle ja ympäristöihin omalla käyttäjätunnuksella ja salasanalla.
ymmärtää, mikä on internet, mikä on selain ja mitä selaaminen tarkoittaa. Hän osaa käyttää selainta.
noudattaa yksinkertaisia ohjeita toimiessaan digitaalisissa ympäristöissä. Hän osaa kertoa, mitä tekee.
osaa avata ja sulkea sovelluksia sekä liikkua niiden välillä.
osaa työskennellä itsenäisesti ja yhdessä koulun digitaalisissa ympäristöissä.
Kuva on luotu Microsoft Bing Image Creatorilla.
Vihkotyö, kirjoitustehtävä
Tämä harjoitus on tarkoitettu tehtäväksi, ennenkuin aletaan harjoitella tietokoneelle kirjautumista.
Opettaja monistaa jokaiselle oppilaalle lapun, jossa lukee oppilaan käyttäjätunnus.
Oppilas kopioi kirjaimet tai kirjoittaa tietoisesti vihkoonsa useita kertoja. Piirretään myös @ -merkkiä.
Tämän jälkeen opettaja kopioi näppäimistön kuvan. Se liimataan vihkoon. Oppilas värittää itselle tärkeät kirjaimet näppäimistön kuvasta. Toisella värillä se, miten saadaan @ -merkki näytölle.
Seuraavalla kerralla voidaan jo kokeilla pienessä porukassa kirjautumista oikealle tietokoneelle.
Vie kursori kuvan oikeaan yläkulmaan ja seuraa ohjeita.
Lataa kuva koneellesi ja tulosta tarvittava määrä.
Rakenna samanlainen
Parityöskentely
Multilink- palikat tms. tai loogiset palat.
Tavoitteena: harjoitella säännönmukaisuutta tai toistuvaa rakennetta ja tunnistaa niitä. Harjoitus tapahtuu tekemällä ja järjestämällä asioita mallin tai kaavan mukaan.
Opettaja näyttää kerran mallin ja oppilaat tekevät samalaisen. Esim. viisi palikkaa päällekäin tietyssä järjestyksessä.
Seuraavaksi lapset tekevät myös itse malleja toisilleen. Toinen tekee, toinen odottaa ja kopioi sitten mallin. Tarkistetaan.
Vaikeutetaan. Pari tekee mallin toisella puolen luokkaa. Kopiota tekevän on pidettävä mielessä mallia kulkiessaan luokan läpi. Tarkistetaan onnistuiko.
Vaikeutetaan. Parit istuvat selät vastakkain. Toinen kertoo miten hän rakentaa. Toinen rakentaa saamaan aikaan, vain puheen perusteella. Tarkistetaan tuliko samanlainen.
Lisää vaikeustasoa saa tekemällä kopion symmetriseksi alkuperäisen kanssa. Tässä voi käyttää apuna peiliä.