Median muokkaamat mielikuvat ja yleistykset
Medialukutaito, Median vaikutusten ymmärtäminen
Espoon EOPS:
Opetellaan ymmärtämään, että media voi luoda asioista mielikuvia ja yleistyksiä. Tarkastellaan tapoja esittää satu- ja eläinhahmoja tai sukupuolia lastenohjelmissa ja elokuvissa.
Digitaalisen osaamisen kuvaus:
tehtävänä on myös vahvistaa lasten luonnontuntemusta ja luontosuhdetta sekä tutustua arjen teknologiaan.
Ääniä, liikettä ja arvauksia
Aika 45 min
Osin ryhmätyö osin rinnakkaistoimintaa koko ryhmän voimin
Tarvitaan tietokone ja tabletti
Tabletin kamera tai iMovie
Kuunnellaan ääniä esimerkikisi Vintiltä: www.vintti.yle.fi/yle.fi/tehosto.yle.fi
Varmista etukäteen, että saat äänet kuulumaan ja valitse tilanteeseen sopivimmat.
Kuunnellaan yksi ääni kerrallaan. (esim. lintu, askeleet jne)
Arvuutellaan mikä on äänen aiheuttanut.
Liikutan äänen mukaisesti tilassa.
Palataan kuuntelemaan seuraava ääni.
Noin viiden äänen jälkeen lähdetään metsästämään arjen ääniä ryhmässä (esim. 7 lasta ja aikuinen)
Ohjeistus: Kuvaa seinää/ lattiaa tai jotain mikä ei anna vinkkiä missä ääni on tallennettu.
Hyvä sovellus on esimerkiksi iMovie tai tabletin kamera.
Äänittäkää niin monta arjen ääntä, kun ryhmässä on lapsia (=kaikki saavat äänittää).
Kokoonnutaan yhteen. Kuunnellaan ja arvuutellaan, mitä ääniä kukin ryhmä on tallentanut.
Muistetaan kehut ja taputukset!
Voitte lisäksi piirtää äänilähteet ja siirtää iMovieen äänen kanssa.
Lisää ideoita polkuja medialukutaitoon sivu 8 (esiopetus)
Opettajan kommentit:
Tehtävä sopii eskareille erinomaisesti. Harjoitellaan samalla ryhmätyötaitoja, keksimistä, yhteistyötä ja laite tulee tutuksi. Tukee mielikuvituksen kehittymistä. Helppo ja yksinkertainen tehtävä, helposti käyttöön otettava. Arvuuttelu sopii juuri eskari-ikäisille hyvin. Tosi kiva.
Esioppilaiden kommentit:
Helppo ja kiva tehtävä. Mahtava, koska oli ääniä. Oli kiva liikkua äänten mukana. Äänenmetsästys oli hauskaa. Äänet olivat hauskoja. Arvuuttelu oli kivaa.
Tietokulma:
http://vintti.yle.fi/yle.fi/tehosto.yle.fi/
Tehosto palveluksessasi!
Avaamme käyttöösi (Yle:n) arkistojemme kätköjä. Nyt kurkkaamme tehostearkistoon, jossa on n. 80 000 erilaista tehosteääntä. Tehosteita on tehty ja kerätty ympäri maan ja vähän maailmallakin. Ensimmäisessä erässä saat käyttöösi n. 250 rauhoittavaa, naurattavaa ja kauhistuttavaa tehostetta.
Ennen Tehostoa
Äänitehosteita on käytetty Yleisradion ohjelmistossa jo 1920-luvun lopulta alkaen. Ensimmäisenä tehosteääniä käytettiin kuunnelmien yhteydessä.
Yleisradio aloitti toimintansa vuonna 1926, sillä ei ollut käytössään äänentallennuslaitteita ja tästä syystä kaikki ohjelmat lähetettiin niin sanotusti ”suorina”.
Äänitehosteiden käyttö suorissa lähetyksissä vaati tarkkuutta ja hyvää ajoitusta, mutta niiden avulla pystyttiin aktivoimaan kuuntelijoiden mielikuvitus ja siirtämään heidät ajatuksissaan kulloisenkin tarinan tapahtumapaikkaan.
Saksassa ja Englannissa 1920-luvulla julkaistuja tehosteäänilevyjä hankittiin Yleisradionkin käyttöön. Suorien lähetyksen aikana näyttelijät ja radioteatterin järjestäjät tuottivat esitykseen myös erilaisia tehosteääniä studiossa olevilla laitteilla ja soittimilla.
Fabianinkadun radiotalo valmistui vuonna 1934, ja siinä oli jo erityinen kuunnelmastudio. Uudet studiot ja vuonna 1935 yhtiöön hankittu ensimmäinen äänentallennusjärjestelmä - ns. pikalevyjen kaiverruslaitteisto – laajensivat tehosteäänien käyttömahdollisuuksia kuunnelmien lisäksi muihin ohjelmiin. Tehosteäänet voitiin nyt miksata mukaan valmiiksi ohjelmatallenteelle esimerkiksi näyttelijöiden repliikkien taikka ulkomaanmatkastaan kertovan toimittajan tarinan alle.
Tehostearkiston perustaminen
Tehosto on perustettu 1950-luvun loppupuoliskolla lähinnä Radioteatterin tarpeesta. 1.7.1957 hyväksyttiin aloite nauhapohjaisen tehostearkiston luomisesta. Aloitteen tekijä oli Yleisradiossa pitkään ääniteknikon tai äänitarkkailijan erilaisissa tehtävissä toiminut Reino Korpio.
Teknisten mahdollisuuksien kehittyminen, esimerkiksi nauhamateriaalin tulo monipuolisti äänten käyttömahdollisuuksia huomattavasti levyihin verrattuna. Äänten systemaattinen keräys, tarkoituksena tallentaa jokainen ääni mahdollisimman puhtaana, yksilöllisenä kokonaisuutena, alkoi. Näistä luotiin sarjoja ja kokonaisuuksia, ja arkistointijärjestelmä numerointeineen ja luokituksineen.
Digitaalinen Tehosto
YLENykyään keskitytään digitointiprosessiin. Tehosto on äänitearkistona olemassa, mutta siihen liittyvät toiminnot ja palvelut ovat supistuneet, ja tulevaisuus näyttää, missä määrin niitä tarvitaan.
YLEn Tehostearkiston ainutlaatuisuus ja merkitys on edelleen siinä, että äänitteet ovat pääosin Suomessa tehtyjä. Nykyään on jo paljon kaupallisia tehostekokoelmia, mutta suomalaisten äänten osuus niissä on mitätön. Toki on myös paljon ääniä, joissa äänityspaikalla ei ole väliä.
YLEISRADIO OY
Radiokatu 5
00024 Yleisradio
puh. (09) 14801
UUTISET
Lähde: http://vintti.yle.fi/yle.fi/tehosto.yle.fi/tehostearkiston-historiaa.html