T1: Ohjata oppilasta havaitsemaan uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutus sekä tunnistamaan uskontoon liittyvä monimuotoisuus
S1: Opetuksen sisällöiksi valitaan opiskeltavan uskonnon syntyyn, sen monimuotoisuuteen ja suhteeseen muihin uskontoihin liittyviä teemoja. Tarkastelun kohteena ovat opiskeltavan uskonnon juuret, lähteet, oppi ja opetukset.
UO S1 Syvennetään tietämystä Raamatusta kirjana ja tutkitaan sen syntyhistoriaa, sisältöä ja käyttöä kirkon toiminnassa.
S2: Opetuksessa käsiteltäviä sisältöjä ovat uskonnot ja uskonnottomuus maailmassa ja Suomessa, uskontojen tunteminen osana kulttuurista yleissivistystä sekä uskonnot tieteellisen tarkastelun kohteena. Keskeisinä aiheina ovat uskonnot yksilön ja yhteiskunnan voimavarana sekä uskonnon ja kulttuurin vuorovaikutus eri puolilla maailmaa, uskontojen vaikutukset yhteiskuntiin ja kulttuuriin, uskontokritiikki sekä uskontojen näkyvyys populaarikulttuurissa. Valittavien sisältöjen tulee auttaa oppilasta ymmärtämään uskontojen käsittelyä mediassa ja sen kriittistä arviointia sekä uskontojen välistä vuorovaikutusta ja dialogia.
UO S2 Tutustutaan uskonnollisuuteen inhimillisen elämän piirteenä, suomalaisten muinaisuskontoon ja tämän ajan uskonnollisuuteen sekä uskonnottomuuteen elämänkatsomuksena. Keskeisinä sisältöinä ovat suuret maailmanuskonnot, niiden tapakulttuuri ja erityispiirteet, ja uudemman ajan uskonnot sekä perehtyminen uskontojen välisiin yhtäläisyyksiin ja eroihin suhteessa toisiinsa ja ortodoksisuuteen. Uskontoihin liittyvä ajankohtainen tieto ja sen arviointi tulee ottaa huomioon opetuksen sisältöjä valittaessa.
S3: Opetuksessa käsitellään ajankohtaisia kysymyksiä kuten uskonnot rakentamassa yhteiskunta- ja maailmanrauhaa. Tarkastelun kohteena ovat myös ihmisoikeuksien loukkaukset kuten holokausti.
UO S3 Sisältöjen valinnalla tuetaan oppilaiden ymmärrystä yhteiskunnallisesta sovusta, rauhasta ja kaikkien ihmisten välisestä keskinäisestä kunnioituksesta.
Mahdollisia sisältöjä:
Raamatun synty Jumalan inspiraation ja ihmisen ajattelun yhteistyönä
Ortodoksinen (patristinen) Raamatun tulkinta ja tutkimus; Raamattu pyhänä kirjana ja historiallisena dokumenttina
Pyhät kirjat ja kirjoitukset suurissa maailmanuskonnoissa; vertaileva näkökulma.
Juutalaisuus ennen ja nyt; holokausti ja sen merkitys juutalaisuudelle
Islam: peruspilarit uskon perustana
Elämänkaarijuhlat ja suhtautuminen kuolemaan eri uskonnoissa ja katsomuksissa; yhtäläisyydet ja erot ortodoksiseen perinteeseen verrattuna
Hindulaisuus ja buddhalaisuus
Kiinan ja Japanin uskonnot
Suomalainen muinaisusko ja sen näkyminen nykykulttuurissa, esim. vainajienmuistelutavat ortodoksisuudessa (grobu)
Tavoitteena vuosiluokilla 7-9
Vuosiluokilla 7–9 oppilas
ymmärtää monipuolisen mediankäytön myönteisiä merkityksiä ja tutustuu joihinkin itselleen uusiin mediasisältöihin.