T1: Rohkaista oppilasta harjoittamaan vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja erilaisissa koulun ja muun arjen vuorovaikutustilanteissa
S1: Harjoitellaan ympäristön kielellistä jäsentämistä ja nimeämistä, kuuntelemista, kysymistä, vastaamista ja kertomista.
Otetaan huomioon positiivisen kasvun ja oppimisen näkökulma, kannustava palaute ja oppilaan vahvuuksien tunnistaminen. Kuunteleminen, puheenvuoron pyytäminen, odottaminen ja käyttäminen. Harjoitellaan ryhmäviestintätaitoja luokkayhteisössä opettajan ohjauksessa
Tavoitteena vuosiluokalla 1/ Päivitetty OPS 2023
Oppilas
ymmärtää, että erilaisiin tilanteisiin ja ympäristöihin, kuten kouluun ja vapaa-aikaan, kuuluu erilaisia viestinnän tapoja ja että viestinnän tavoista voidaan sopia yhteisesti.
osaa tunnistaa tunteitaan ja säädellä niitä viestintätilanteissa mediaympäristöissä.
Koko luokan tunti,
n. 15-30 min.
Harjoitellaan omien tietojen suojaamista ja yksityisyyden säilyttämistä medioissa.
Opettaja esittää väittämiä esim.
Kuka tahansa voi saada outoja viestejä
Tuntemattomien puheluihin pitää aina vastata
Tuntemattomalle voi sanoa, että en halua puhua kanssasi
Oma nimi ja osoite ovat henkilökohtaisia tietoja
Puhelinnumero ei ole henkilökohtainen tieto
Salasanan voi kertoa, jos joku sitä kysyy
Omaa osoitetta ei kannata kertoa tuntemattomille
Kaveri saa jakaa eteenpäin sinun kuviasi kysymättä sinulta
Kaikki aikuiset ovat netissä luotettavia
Pelatessa voi tutustua kivoihin uusiin kavereihin
Lisää väittämiä löydät osoitteesta www.mll.fi/tehtavat/outoja-yhteydenottoja
Käydään väittämät yhdessä läpi.
Väittämiin voi vastata esim luokkan lattiaan piirretylle janalle asettumalla. Toisessa päässä on "olen täysin samaa mieltä" ja toisessa päässä "olen täysin eri mieltä". Jokainen oppilas asettuu siihen kohtaan janaa, jossa arvelee oikean vastauksen olevan.
Leikin jälkeen kerrataan vielä jokainen väittämä ja keskustellaan vastauksista. Opettajan on selvästi kerrottava lopuksi oikeat vastaukset väittämiin, jotta ei jää mielikuvaa siitä, että nämä väittämät olisivat mielipidekysymyksiä.
Aika 2x45 min
Väline: Sellainen, jossa on kamera (videointimahdollisuus)
Tulostetut tunnekortit. Esimerkiksi mahtisusikortit
Kolmen hengen ryhmät. Jos ei mene tasan yhteen ryhmään voi tulla kaksi salapoliisia, yksi tunnetilan näyttelijä (susi) ja yksi kuvaaja.
Tutustutaan käytettävissä olevan laitteen kamera/ videointi toimintoon. Pohditaan myös, miten videoidaan niin, että tilanne tulee tallennettua.
Tutustutaan mahtisusi- tai muihin tunnekortteihin.
Jaetaan oppilaat kolmen hengen ryhmiin.
Jaetaan jokaiseen ryhmään yksi kortti. Oppilas ei näytä korttia muille ryhmässä. Opettajan kannattaa käydä lyhyt keskustelu "suden" kanssa mitä "sudelle" on käynyt ennen asennon ottamista - se nopeuttaa kuvaamista ja auttaa oppilasta tulkitsemaan kuvan mukaista tilannetta ja esiintymään roolissa.
Kortin saanut miettii millaisessa tilanteessa tilanteessa voisi näyttää kuvan mukaiselta. Oppilas ottaa saman asennon (kuvaa ei vieläkään näytetä muille ryhmässä).
Yksi ryhmän jäsenistä videoi keskustelua, joka syntyy, kun kolmas ryhmän jäsen (?=salapoliisi) alkaa puhutella mahtisusikortin saanutta oppilasta.
Harjoitellaan dialogia ja toisen tunnetilaan asettumista.
Vaihdetaan rooleja niin, että kaikki saavat kuvata, olla tunnetilassa ja empaattisena haastattelijasalapoliisina.
Pääseekö tunnetilassa oleva pois negatiivisesta tunnetilasta keskustelun avulla? Tai yhtyykö keskustelija iloon?
Katsotaan kaikkien videot toisen ryhmän kanssa.
Jutellaan kokemuksista. Minkälaista on ulkopuolisena tulla tilanteeseen, josta ei ole ennakkotietoa? Oliko vaikea olla empaattinen? Oliko vaikea johdatella keskustelua niin, että sai tietää mitä oli tapahtunut? Oliko haastavaa rauhoittaa suuttunutta tai iloita iloisen kanssa?
Arvuutellaan myös mikälaisen kortin pohjalta tilanne on syntynyt.
Yhteinen loppukeskustelu.
Kiitokset ja taputukset!
Mielettömän hienosti oppilaat lähtivät työskentelemään. Alustus mallinäyttelemisellä ja kameran käytön kertaamisella oli hyvä tehdä ensin. Kaksi tuntia olisi hyvä aika, jotta tuotokset ehtisi myös katsoa rauhassa ja keskustella näytellyistä tilanteista. Välkkä voisi olla välissä. Tehtävä oli matalan kynnyksen juttu ja helppo ottaa käyttöön ekalla luokalla. Ryhmät kannattaa muodostaa toisilleen tuttujen oppilaiden välille, jotta uskaltavat lähteä heti heittäytymään tehtäväksi antoon. Roolin anto oli hyvä salapoliisi - "susi" ( tunnetilan näyttelijä) ja kuvaaja. "Roolissa" voi arempikin oppilas toimia helposti. Tunnissa kaikki ehtivät kokeilla jokaista roolia. Mahtisusikortit toivat inspiraatiota tunnetilan näyttelijälle ja madalsi näyttelemisen kynnystä.
Kuvaus oli kivaa. Kaikki oli mahtia. Oli helppo sopia roolit. Videoiden katselu oli kivaa. Näytteleminen oli kivaa. Kaikki roolit oli kivoja. Jokainen sai vuorollaan olla eri roolissa.