T3: Kannustaa oppilasta kokemaan ja hahmottamaan ääniympäristöä, ääntä, musiikkia ja musiikkikäsitteitä liikkuen ja kuunnellen
S2: Opetuksessa keskitytään peruskäsitteiden taso, kesto, voima ja väri hahmottamiseen.
S3: Musiikillisten tietojen ja taitojen lisäksi opetuksessa käsitellään oppilaiden kokemuksia ja havaintoja niin musiikista kuin arjen eri ääniympäristöistä.
Musiikin kuuntelussa painotetaan aktiivista kuuntelua, jossa musiikkiin ja sen tunnelmaan eläydytään motorisesti liikkuen, visuaalisesti ja mielikuvitusta aktivoiden. (1lk)
Tavoitteena vuosiluokilla 1-2
Oppilas
harjoittelee ymmärtämään ja tulkitsemaan kuvaa ja ääniympäristöä. Oppilas tekee huomioita havainnoistaan ja kokemuksistaan.
Aika 45 min
Parityö
Sellainen laite, jolla voi videoida ja äänittää.
Mitä arjen äänillä tarkoitetaan? Lyijykynällä piirtäminen paperille, askeleet, kellon viisarin tuottama ääni jne. Mietitään miten kova äänen pitäisi olla, että se tallentuisi videolle.
Varmistetaan, että kaikki osaavat videoida.
Videoidaan ääntä ja äänen tuottajaa
Voit tarvittaessa antaa vinkkejä: etsikää sellainen arjen asia, josta
tulee kova ääni,
tulee iloiseksi,
tulee nälkä,
joka pelottaa teitä,
tekee mieli juosta jne
Kuunnellaan ja arvuutellaan mistä ääni on syntynyt. (Katsotaan video vasta, kun oppilaat ovat keksineet mistä ääni lähtee tai jos eivät keksi äänen tuottajaa.)
Voidaan myös katsoa kuvaa ja arvuutella minkälainen ääni asiasta lähtee
Missä tilanteessa ääni syntyy? Syntyykö äänestä tunteita?
Just sopiva ekalle luokalle aikuisen ohjauksella. Kiva tehtävä. Ääniä voisi metsästää omassa luokassa.
Piti olla hiljaa. Superkivaa, kun käveltiin ja otettiin kuvia. Hauskinta oli , kun soitettiin ovikelloa. Tömisteltiin, se oli kivaa. Pulpetin kannen pakuttelu oli kivaa. Oli helppo eikä tullut riitaa ryhmässä kuvaajista. Jokainen kuvasi vuorollaan. Oli kiva etsiä ääniä. Oli oikeesti kivaa!