T15: Tukea oppilasta kielellisen ja kulttuurisen identiteetin rakentamisessa ja ohjata arvostamaan eri kulttuureja ja kieliä sekä luoda oppilaalle mahdollisuuksia media- ja kulttuuritarjontaan tutustumiseen sekä oman kulttuurin tuottamiseen
S4: Tutustutaan oppilaille läheisiin kansanperinteen lajeihin ja niiden jatkajiin nykykulttuurissa. Hyödynnetään lapsille ja nuorille suunnattua media- ja kulttuuritarjontaa, esimerkiksi kirjastoa, elokuvia, teatteria ja museoita. Suunnitellaan ja toteutetaan omia esityksiä.
KULPS-kulttuuripolku. Kansanperinteen lajeja mm. lorut, runot, kansansadut sekä niiden vaikutukset nykykulttuurissa (esim. vitsit, muuntosadut). (3. lk)
Tavoitteena vuosiluokilla 3-6/Päivitetty OPS 2023
Oppilas
tuottaa ohjatusti jonkin luovan mediasisällön, kuten animaation tai lyhytelokuvan.
By Unknown author - https://elonet.finna.fi/Search/Results?filter%5B%5D=author2_id_str_mv%3A%22kavi.elonet_henkilo_226567%22&imgid=8, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110658047
Aika: vähintään 45 min tai 2x45 min
Tarvikkeet:
Kynät ja paperit tai sähköiset välineet, jos tarina käsikirjoitetaan etukäteen.
Kamerat tai tabletit.
Huom. Ryhmien muodostamisessa kannattaa olla huolellinen, jotta saat toimivat ryhmät muodostettua. Varaa aikaa riittävästi - osa oppilaista kokee välitunnilla tekemisen harmittavana.
1) Elokuvan tarinassa, kuten kirjoissakin, yleinen kerronnan rakenne on alku-keskikohta-loppu
alussa voidaan esitellä tilanne tai henkilöt.
keskikohdassa syvennetään tarinaa ja henkilöhahmoja, ristiriidat kärjistyvät ja niihin etsitään ratkaisuja.
tarinan ytimenä toimii päähenkilöiden erilaiset päämäärät: mitä he tavoittelevat tai ongelmat, joihin he etsivät ratkaisuja.
päähenkilöille kasautuu usein esteitä tarinassa.
tarinassa voi tapahtua käänteitä, jokin tapa saavuttaa päämäärä osoittautuu tehottomaksi tai kun niiden saavuttamiseksi löytyy uusia keinoja, välineitä tai avustajia.
lopussa asia ratkaistaan.
2) Katsokaa Kavi/ elokuvapolku/ draaman kaari - johdanto, kaksi lyhyttä esittelyä Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä -elokuvasta.
Miten Pätkä esitellään? Minkälaista musiikkia taustalla soitetaan? Minkälainen Pätkä on luonteeltaan? Mikä on elokuvan lajityyppi?
Miten Pekka esitellään toisessa klipissä? Mitä tiedät Pekasta katsomisen jälkeen? Luonne? Taustamusiikki? Ympäristö?
Verratkaa kahta esimerkkiä toisiinsa. MIten ne eroavat?
Miettikää kuvakulmia ja muita tehokeinoja, joita klipeissä oli käytetty
3) Käsikirjoittakaa ja suunnitelkaa kolmen hengen ryhmissä lyhyt humoristinen tarina tai jekku.
4) Kuvatkaa tarina ryhmissä.
Huom. Ei saa olla ilkeä, eikä mikään saa mennä rikki.
4) Katsotaan yhdessä kaikki tarinat ja keskustellaan niistä.
Pidin erityisesti siitä, että kaikki saivat rakentaa tarinaa. Ohjeet oli selkeät. Todella hyviä lyhytelokuvia, joissa oli viitteitä esimerkkipätkistä (Pekka ja Pätkä). Tarinoista löytyi harjoitellut asiat alku, keskiosa ja loppu. Näyttelijöiden elekieli oli hauskaa.
Ensin oli vähän vaikeaa keksiä tarinaa mutta sitten molemmat heitettiin ideoita. Siitähän me saatiin synnytettyä kunnon elokuvapätkä. Alku meni vähän pieleen mutta loppu oli hyvä. Alkuidea oli Pekasta ja Pätkästä mutta se ei ollu samanlainen se oli omanlainen.
Elokuvakasvatusta koulun arkeen
Koulujen elokuvakasvatus on keskeinen lähtökohta KAVIn Elokuvapolulla. Elokuvan vakiintuneet kerrontatekniikat yhdistävät koko elävän kuvan kirjoa. Elokuvapolun havainnollistavien näytteiden avulla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin. Elokuvapolkuja on kolme: Esipolku on suunnattu varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, ja se soveltuu osin myös alkuopetukseen. Alapolku on suunnattu alakouluille ja elokuvakerrontaan tutustuville; Yläpolku yläkouluille ja toisen asteen oppilaitoksille. Polkuja voi käyttää myös rinnakkain.