T2

Digitaalinen osaaminen


käytännön taidot ja tuottaminen | vastuullisuus ja turvallisuus | tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely | vuorovaikutus

Espoon OPS:

T2: Ohjata oppilasta tunnistamaan ja arvioimaan väitteitä ja niiden perusteluita (3-6B)

S3: Perehdytään ihmisten yhteiselämän perusteisiin tutkimalla esimerkiksi sopimuksen, lupauksen, oikeuden ja velvollisuuden merkityksiä niin erilaisissa oppilaan elämään. (3-4 B)

Espoon näkökulma:

Hyväksi voi käyttää esimerkiksi edu.fi -osoitteesta löytyvää Filosofiaa lapsille -materiaalia. (3-4L B)

Tavoitteena vuosiluokilla 3-6 B

Digitaalisen osaamisen kuvaukset:

Oppilas

Totta vai tarua?
Tiedonhakua ja lähdekritiikkiä

Oppilaille näytetään erilaisia väitteitä. Heidän tehtävänään on päättää, ovatko väitteet totta vai tarua, ja perustella vastauksensa: Mistä tiedät, että väite on totta tai tarua?

Oppilaat käyttävät apunaan internet-hakukonetta ja hakevat väitteeseen liittyvää tietoa. Harjotellaan tiedonhakua yhdessä ensin ja kokeillaan, mitkä ovat hyviä hakusanoja. Esimerkiksi väitteeseen "Delfiinit ovat ihmisiä älykkäämpiä", voi etsiä tietoa hakusanalla "delfiinien älykkyys" ja väitteeseen "Suomessa on eniten järviä" hakusanalla "eniten järviä maailmassa". Tiedonhakua voi olla järkevintä tehdä ohjatusti vaihe vaiheelta yhdessä.

Keskustellaan ensin lähdekritiikistä: Muista arvioida nettisivujen luotettavuutta: älä usko kaikkea, mitä luet tai kuulet!

Keskustellaan väitteen ja tiedonhaun jälkeen aina, mitä tietoa löytyi ja miksi voidaan todeta väitteen olevan totta tai tarua. Mihin väitteeseen oli vaikeinta tai helpointa löytää tietoa? Vastauksia voi myös oppilaiden taitotason mukaan kirjoittaa ylös.


Esimerkkiväitteitä ja mahdollisia oikeita vastauksia niihin: 


Väite 1: Suomen pääkaupunki on Turku.

Vastaus: Tarua. Suomen pääkaupunki on Helsinki. Tämän voi tarkistaa esimerkiksi historia.hel.fi-sivustolta. 


Väite 2: Maapallo on litteä.

Mahdollinen vastaus:

Tarua. Maapallo on pyöreä. Tämän voi todistaa monella tavalla, esimerkiksi:


Väite 3: Delfiinit ovat älykkäämpiä kuin ihmiset.

Mahdollinen vastaus:

Tarua. Delfiinit ovat kyllä älykkäitä eläimiä, mutta niiden älykkyyttä on vaikea verrata ihmisten älykkyyteen. Älykkyys ei ole yksi yksiselitteinen ominaisuus, vaan se koostuu monista eri tekijöistä, kuten muistista, oppimisesta, ongelmanratkaisusta, kommunikaatiosta ja tunteista. Eri eläinlajit ovat kehittyneet sopeutumaan erilaisiin ympäristöihin ja haasteisiin, joten niiden älykkyys ilmenee eri tavoin. Delfiinit ovat hyviä esimerkiksi sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja akustisessa viestinnässä, mutta ihmiset ovat parempia esimerkiksi abstraktissa ajattelussa ja kulttuurisessa luovuudessa.


Väite 3: Suomessa on enemmän järviä kuin missään muussa maassa.

Mahdollinen vastaus:

Tarua. Suomessa on kyllä paljon järviä, mutta ei eniten maailmassa. Suomessa on noin 188 000 järveä, jotka ovat vähintään hehtaarin kokoisia. Maailmassa on kuitenkin useita maita, joissa on enemmän järviä kuin Suomessa. Esimerkiksi Kanadassa on arviolta 2 miljoonaa järveä, Venäjällä noin 2,8 miljoonaa järveä ja Yhdysvalloissa noin 3 miljoonaa järveä. Järvien määrän laskeminen ei ole kuitenkaan helppoa, sillä eri lähteissä voi olla erilaisia määritelmiä siitä, mikä lasketaan järveksi.


Opettajan kommentit


Oppilaiden kommentit


Muita tietoja