T10 (A+B)

Digitaalinen osaaminen


käytännön taidot ja tuottaminen | vastuullisuus ja turvallisuus | tiedonhallinta sekä tutkiva ja luova työskentely | vuorovaikutus

Espoon OPS:

T10: Ohjata oppilasta arvioimaan tekemiään valintoja ja pohtimaan toiminnan taustalla vaikuttavia arvoja eettisten periaatteiden ja kestävän tulevaisuuden näkökulmasta 

A - kokonaisuus

S1: Sisällöissä keskitytään uskonnon lähteisiin, pyhiin kirjoihin ja henkilöihin. Tarkastellaan uskonnon keskeisiä kertomuksia. 

UO S1: Perehdytään Vanhan Testamentin kirjallisuuteen ortodoksisen opetuksen näkökulmasta. 

S3: Keskeisiä sisältöjä ovat ihmisarvo, elämän kunnioittaminen ja luonnon vaaliminen. Pohdinnan kohteena ovat oppilaan omat valinnat ja toiminnan taustalla vaikuttavat arvot sekä globaali vastuu. Sisällöt antavat oppilaalle välineitä eettiseen keskusteluun ja omien näkemysten perustelemiseen sekä uskonnoista käytävään keskusteluun. 

UO S3: Keskeisinä sisältöinä opetuksessa ovat ortodoksisen kirkon opetus yksilön eettisten kysymysten ohjaajana ja tukijana omassa elämässä sekä vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Perehdytään Kymmeneen käskyyn ja pohditaan omia eettisiä valintoja ja niiden seurauksia sekä vaikutuksia itsetuntemuksen, elämäntaitojen ja myönteisen elämännäkemyksen muodostamiseen. Opetuksessa otetaan huomioon toisen ihmisen arvostaminen, huolenpito ympäristöstä ja luonnosta sekä elämän kunnioittaminen ja kestävä tulevaisuus. Pohditaan osallistuvaa globaalia vastuun kantamista kirkon ja yksilön elämässä. 

Espoon näkökulma:

Mahdollisia sisältöjä: 

Vanhan testamentin kertomukset (ks. T1) ja niiden tulkinta ortodoksisessa perinteessä. Ihmisen tehtävä luomakunnasta huolehtimisessa. Ortodoksinen opetus ajan pyhittämisestä, rukouksesta ja ihmisestä Jumalan kuvana. Kymmeneen käskyn periaatteet suhteessa Jumalaan ja muihin ihmisiin. Raamatun kertomusten opetukset nykypäivän kannalta; kertomusten eettinen merkitys. Lähimmäisenrakkaus, auttaminen, anteeksiantamus, katumus. (3-4 lk)

B -kokonaisuus

Tavoite 10 kuten edellä

S1: Sisällöissä keskitytään uskonnon lähteisiin, pyhiin kirjoihin. Tärkeä sisältö on opiskeltavan uskonnon oppi. Tarkastellaan uskonnon keskeisiä kertomuksia ja niiden vuorovaikutusta taiteen, tieteen ja kulttuurin kanssa. 

UO S1: Opetuksessa paneudutaan ortodoksisen uskonopin lähteisiin ja peruskäsitteisiin. Perehdytään Jeesuksen elämävaiheisiin ja opetukseen evankeliumeissa sekä kirkkovuoden tapahtumissa. Opetuksessa otetaan huomioon ortodoksisuuden vaikutus ja näkyminen medioissa kotimaassa ja maailmalla. 

S3: Keskeisiä sisältöjä ovat ihmisarvo, elämän kunnioittaminen ja luonnon vaaliminen. Pohdinnan kohteena ovat oppilaan omat valinnat ja toiminnan taustalla vaikuttavat arvot sekä globaali vastuu. Tärkeitä sisältöjä ovat elämäntaidot, itsetuntemus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi. Tutustutaan opiskeltavan uskonnon keskeisiin eettisiin opetuksiin sekä eri uskontojen ja katsomusten yhteisiin eettisiin käsityksiin. Käsitellään YK:n Lapsen oikeuksien sopimusta. Sisällöt antavat oppilaalle välineitä eettiseen keskusteluun ja omien näkemysten perustelemiseen sekä uskonnoista käytävään keskusteluun. 

UO S3: Keskeisinä sisältöinä opetuksessa ovat ortodoksisen kirkon opetus sekä Uuden Testamentin sanoma yksilön eettisten kysymysten ohjaajana ja tukijana omassa elämässä sekä vuorovaikutuksessa toisten kanssa.  Pohditaan omia eettisiä valintoja ja niiden seurauksia sekä vaikutuksia itsetuntemuksen, elämäntaitojen ja myönteisen elämännäkemyksen muodostamiseen. Opetuksessa otetaan huomioon toisen ihmisen arvostaminen, huolenpito ympäristöstä ja luonnosta sekä elämän kunnioittaminen ja kestävä tulevaisuus. Pohditaan osallistuvaa globaalia vastuun kantamista kirkon ja yksilön elämässä. Tutustutaan alustavasti eri uskontojen eettisten opetusten yhteisiin piirteisiin sekä eurooppalaisen ihmisoikeuskäsityksen ja kristillisten arvojen yhteisiin piirteisiin ja syvennetään käsitystä YK:n Lapsenoikeuksien sopimuksen merkityksestä. 

Espoon näkökulma:

Mahdollisia sisältöjä: 

Uuden testamentin kertomukset (ks. T1) ja niiden tulkinta ortodoksisessa perinteessä. Ortodoksinen opetus ajan pyhittämisestä, rukouksesta ja ihmisestä Jumalan kuvana. Lähimmäisen kohtaaminen, erilaisuuden kohtaaminen. Lasten oikeudet, myös Jeesuksen opetusten valossa  (3-4lk)

Tavoitteena vuosiluokilla 3-6 (A+B)

Digitaalisen osaamisen kuvaukset:

Oppilas

Opettajan kommentit


Oppilaiden kommentit


Muita tietoja