Tämä kuva on tehty tekoälytyökalulla (Bing image creator).
Digitaalisuutta voidaan hyödyntää eri-ikäisten lasten yhteistoiminnassa monin eri tavoin pohjautuen oppimis- ja yhteistyötavoitteisiin.
Digihyrrä on toimintamalli, joka on luotu eri-ikäisten lasten toiminnan organisoimiseen. Digihyrrä on pistetyöskentelyä, jossa eri-ikäiset lapset työskentelevät sekaryhmissä.
Alasivuilta löydät valmiita malleja digihyrrien toteuttamiseen esim. aikataulutuksen, ryhmäjaon ja sisältöjen näkökulmasta.
Digihyrrissä harjoitellaan mm. seuraavia digitaalisen osaamisen taitoja:
Digitaalinen luovuus: Lapset voivat käyttää digitaalisia sovelluksia ja ympäristöjä luovien sisältöjen tuottamiseen, kuten piirtämiseen, maalaamiseen, musiikin tekemiseen, animaatioiden luomiseen tai tarinoiden kertomiseen. Digitaalinen luovuus edistää lasten mielikuvitusta, ilmaisutaitoja ja lukutaitoa. Se myös rohkaisee lapsia kokeilemaan uusia asioita ja oppimaan virheistään.
Digitaalinen tutkiminen: Lapset voivat hyödyntää digitaalisia välineitä ja sovelluksia tutkiakseen erilaisia ilmiöitä ja aiheita, kuten luontoa, eläimiä, matematiikkaa tai historiaa. Digitaalinen tutkiminen tukee lasten uteliaisuutta, tiedonhakua ja ongelmanratkaisua. Se myös laajentaa lasten maailmankuvaa ja antaa heille mahdollisuuden oppia eri lähteistä ja näkökulmista.
Digitaalinen liikkuminen: Lapset voivat käyttää digitaalisia välineitä ja sovelluksia liikkumisen yhteydessä, kuten seuratakseen omaa aktiivisuuttaan, pelatakseen liikunnallisia pelejä tai osallistuakseen virtuaalisiin retkiin tai seikkailuihin. Digitaalinen liikkuminen tukee lasten fyysistä hyvinvointia, motorisia taitoja ja ryhmätyöskentelyä. Se myös innostaa lapsia liikkumaan monipuolisesti ja hauskasti.
Digitaalinen dokumentointi: Lapset voivat tallentaa ja jakaa omia kokemuksiaan, leikkejään, tutkimuksiaan ja tuotoksiaan digitaalisilla välineillä, kuten kameralla, tabletilla tai tietokoneella. Digitaalinen dokumentointi tukee lasten itseilmaisua, reflektiota ja osallisuutta.