T16
Medialukutaito
median tulkinta ja arviointi | media tuottaminen | toiminta mediaympäristössä
Espoon OPS:
T16: Ohjata oppilasta maantieteelliseen ajatteluun, hahmottamaan omaa ympäristöä ja koko maailmaa sekä harjaannuttamaan kartankäyttö- ja muita geomediataitoja
S3: Monipuolisten alueellisten esimerkkien ja ajankohtaisten uutisten avulla hahmotetaan Suomen ja Pohjoismaiden luonnonympäristöä ja ihmisen toimintaa. Keskeisiä näkökulmia luonnon ja kulttuurien moninaisuuden arvostaminen. Maailmankuvan ja sen alueellisen viitekehyksen rakentamisessa käytetään monipuolisesti karttoja ja muuta geomediaa.
S6: Sisältöjä valittaessa otetaan huomioon luonnonvarojen kestävä käyttö. Pohditaan oman toiminnan vaikutuksia eläinten hyvinvointiin ja luontoon.
Espoon näkökulma:
Pohjoismaat (4. lk)
Tavoitteena vuosiluokilla 3-6/ Päivitetty OPS 2023
Digitaalisen osaamisen kuvaus:
Oppilas
harjoittelee lukemaan ja tulkitsemaan kuvaajia, taulukoita ja diagrammeja ja hyödyntää osaamistaan mediasisältöjä, kuten uutisia, tarkastellessaan.
Maiden tutkimista Globaliksen avulla
Tehtävä maiden vertailuun Globaliksen avulla:
Oppilaat valitsevat kaksi heitä kiinnostavaa Pohjoismaiden tai Baltian maiden valtiota (tai opettajan harkinnan mukaan muita valtioita).
Mennään sivustolle https://www.globalis.fi/
Valitaan Tilastot.
Valitaan halutut valtiot kohdasta "Haluan verrata tilastoja kahdesta eri maasta". Paina Vertaa.
Vertaillaan tilastotietoja. Valitaan niistä kolme mielenkiintoista tilastotietoa, jotka esitellään muulle luokalle.
Luetaan valittuja maita koskevat artikkelit Globaliksen Maat-sivulta.
Keskustellaan opettajan johdolla eroista valtioiden välillä näissä tilastoissa ja erojen mahdollisista syistä.
Tietokulma:
Globalis on laaja tietokanta, joka sisältää mm. karttoja, maatietoutta, artikkeleita ajankohtaisista konflikteista eri puolilla maailmaa, inhimillisen kehityksen tilastoja, satelliittikuvia ihmisten aiheuttamista luonnonmullistuksista sekä tietoa keskeisistä kansainvälisistä sopimuksista. Se on ainutlaatuinen globaalikasvatuksen työkalu, jota voi hyödyntää monipuolisesti osana opetusta.