T15: Kannustaa oppilasta kehittämään tietojaan ja kielellisiä keinojaan itseohjautuvaan työskentelyyn, tiedonhakuun ja tiedon jäsentämiseen itsenäisesti ja ryhmässä
S5: Hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa apuna eri tiedonalojen tiedonhankinnassa, oppimisessa ja oman oppimisen arvioinnissa suhteessa tavoitteisiin. Oppilasta ohjataan toimimaan eettisesti tekijänoikeuksia ja yksityisyyttä kunnioittaen.
Tuetaan ja kannustetaan oppilasta työskentelemään suomeksi sekä hakemaan ja jäsentämään tietoa itsenäisesti.
Tiedonhaku perheen omilla kielillä.
Tavoitteena vuosiluokilla 3-6
Oppilas
osaa etsiä tietoa ajankohtaisista asioista ja ilmiöistä.
harjoittelee etsimään ja hyödyntämään eri lähteistä löytämäänsä tietoa.
(Bing image creator)
Valitaan aihe, josta oppilaat lähtevät etsimään tietoa. Aiheen tulee olla uusi, esimerkiksi uusi harrastus tai lemmikki.
Keskustellaan mistä ja miten oppilaat etsivät tietoa. Mietitään mitä tietoja tarvitaan ja mistä lähteestä tietoa voisi etsiä. Ovatko kaverit tai opettajat hyviä tietolähteitä vai verkkosivut, videot tai keskustelupalstat? Entä elokuvat ja kirjat?
Valitaan tietolähteet, joita koulussa voi käyttää. Sovitaan pareille tai ryhmille eri lähteet, joista etsivät tietoa. Päätetään mitä yksityiskohtaista tietoa kukin etsii.
Haetaan tietoa eri tavoin ja eri lähteistä. Kokeillaan hakukoneen ja erilaisten aiheeseen sopivien hakusanojen käyttöä. Voidaan hyödyntää tekoälyä hakemisen apuna.
Kootaan löydetty tieto mediaesitykseksi. Merkitään lähteet. Käydään yhdessä läpi löydetty tieto. Pohditaan miten tietoa löytyi, mistä lähteestä tieto saatiin ja millaisten hakusanojen avulla tietoa löytyi. Lopuksi voidaan koota yhteinen tiedonhaun vinkkilista jatkoa varten.
Työtavan alkuperä: https://www.mediataitokoulu.fi/polkuja_alakoulu.pdf