Myönteiset tunnekokemukset, ilo ja uutta luova toiminta edistävät oppimista ja innostavat kehittämään omaa osaamista.
Lasten kanssa tutustutaan johonkin lähiympäristön henkilöön tai kohteeseen historiallisesta näkökulmasta. Aihetta lähestytään havainnollisesti ja moniaistisesti eri ilmaisutapoja hyödyntäen. Lisäksi opetuksessa voidaan käsitellä lapsia kiinnostavia muita historiallisia tapahtumia, henkilöitä, kulttuureja ja kulttuuriperintöä. Tiedon lähteinä voidaan käyttää lähiyhteisön jäseniä, esineistöä ja ympäristöä sekä hyödyntää lasten huoltajien asiantuntemusta omasta kulttuuriperinnöstään. Opetuksessa voidaan hyödyntää myös juhlaperinteitä, kertomuksia, perinneleikkejä ja vanhoja lauluja.
Lasten kanssa tutustutaan mediaan ja kokeillaan median tuottamista leikinomaisesti. Mediatarjonnan sisältöä ja todenmukaisuutta pohditaan yhdessä lasten kanssa. Opetuksessa tutustutaan lasten oikeuksiin hyödyntäen YK:n yleissopimusta lapsen oikeuksista.
Lasten kanssa harjoitellaan tiedon hankintaa hakemalla yhdessä tietoa joistakin lapsia kiinnostavista asioista.
tutkitaan, miten kuvitteelliset ja todenmukaiset mediasisällöt syntyvät ja mikä niiden ero on. Tehdään esimerkiksi tarinoita tai reportaasi arjesta.
Tarvitaan kaksi tietokonetta ja mielellään yksi monikosketusnäyttö
Sovellus: Teams ja hakukone
Totta vai humpuukkia? Uutislähetys
Jakaudutaan kolmeen ryhmään
Etsitään tietoa hakukoneen avulla sellaisilla sanoilla, jota lapset keksivät.
Esimerkiksi: lapset haluavat etsiä tietoa puhelimesta. Laitetaan hakukenttään sana puhelin ja aikuinen lukee otsikot ( muista, että esiopetus ei saa toimia kaupallisen vaikuttamisen kanavana) ja luettujen otsikoiden tulee olla hyvän maun mukaisia. Lapsille saattaa tulla mieleen seuraava sana, jolla haluavat rikastaa ensimmäistä hakua. Lapset haluavat etsiä seuraavaksi, mitä tietoa tulee, jos laitetaan hakukenttään puhelin ja äly. Tulokset taas luetaan. Jos hyvää humpuukkiuutista tai tosiuutista ei vieläkään saa aikaiseksi voidaan lisätä vielä yksi sana-avain.
Tästä tuloksena tuli, että puhelinta voi käyttää avaimena. Tämä sitten teams - uutisesityksessä esitetään uutisena, jota toisessa tilassa olevat ryhmäkaverit joutuvat arvioimaan. Onko uutinen siitä, että puhelin voisi toimia avaimena totta.
Kun muu ryhmä on saanut neuvoteltua uutisen todenperäisyydestä ryhmä antaa vastauksen uutisreporttereille teamsin välityksellä. Uutisreportterit sitten kertovat onko uutinen tosi vai humpuukkia.
Jatketaan uutisten esittämistä niin kauan, että jokainen on saanut esittää teamsissä oman uutisen ja kaikki uutiset on arvioitu.
Jos uutisia on paljon niin niitä voi esittää useampana päivänä.
Muistattehan kehua ja kiittää uutisreporttereita.
Hauska tehtävä! Oppii itsekin uusia juttuja. Hyvä pohtia lähteiden luotettavuutta yhdessä lasten kanssa.
Innolla olivat mukana. Hyviä hakusanoja keksivät, joiden pohjalta uutiset muodostuivat helposti. Kaikki halusivat esiintyä vaikka osaa jännitti. Melkoisia humpuukkiuutisia muodostui ja toisaalta ihan jänniä tosiuutisia. Joittenkin uutisten osalta oli vaikeaa tehdä eroa onko totta vai humpuukkia. Hauskaa oli! Uutiset on kivoja!